Poštovné nad 1000,- máte ZDARMA

Jak šetřit v domácnosti - energii i peníze

Už nějaký ten měsíc trávíme doma více času než jsme byli zvyklí a možná jste zjistili, že kvůli některým návykům Vám někde může utíkat energie i finance. Možná taky ne, ale proto pro Vás máme pár řádek, kde Vám uvedeme pár tipů, jak ve svojí domácnosti nevyhazovat peníze oknem a šetřit energií.

 

Voda

Téma číslo jedna - voda. Vana každý den nebo puštěný kohoutek při čistění zubů? Místo vany dejte přednost sprše (kterou zkrátíte a nebudete se napařovat půl hodiny). 

Pozor na protékající vodu při mytí nádobí, pokud musíte mít nádobí v ruce, napusťte si dřez vodou, jinak dejte přednost myčce, kde využijte svoje tetrisové skládací schopnosti a pustíte ji naplněnou :)

Nastavte si praní ve studené vodě. Vyperete stejně dobře jako v teplé. Ohřevem vody na praní zbytečně přicházíte o úspory.

  

Světlo

Vypněte nepotřebná světla, která akorát plýtvají energií. V případě, že musíte svítit častěji, uvažujte o výměně na LED žárovky.

  

Plýtvání jídlem

Ročně se vyhodí až třetina vyprodukovaného jídla. Pro lepší představu je to na Evropana cca 96-115 kg vyhozeného jídla za rok.

Známe to všichni, občas nakoupíme potraviny, aniž bychom je byli schopní včas spotřebovat a nakonec končí v koši. Nejen plýtvání jídlem, ale i Vašimi penězi.

 A jak se neztratit v označení potravin? 

Minimální datum spotřeby: Datum, do kdy by se měl produkt spotřebovat. Po této uvedené době by mohl  produkt představovat zdravotní rizika, proto ho zkonzumujte před datumem spotřeby.

Minimální trvanlivost: Tento údaj nám popisuje doporučený datum, do kdy produkt spotřebovat, ale lze jej konzumovat i po tomto datu. Produkty s tímto označením najdete na prodejnách, viditelně označené a nezpůsobí Vám zdravotní rizika.

A jak dále neplýtvat potravinami? 

Připravte si předem seznam potravin, z čeho chcete vařit. Při nákupu Vám pomůže nákupní seznam :) 


 

 

Věčně plné zásuvky

Odpojte elektroniku, kterou nepoužíváte a ušetřete. Opravdu nepotřebujete mít napojený mobil na nabíječce přes celou noc.

Věděli jste, že až 75 % celkové elektřiny proudí právě ke spotřebičům, které jsou neustále zapojené, jsou v tzv. pohotovostním napájení?

 

Nepřetápějte 

V domácnosti by se teplota měla pohybovat kolem 20°C a v ložnici je dokonce dle odborníků doporučovaná teplota mezi 16 - 19°C, přesto ve většině domácností vyskakuje teploměr až k 24°C.

Co ušetří teplo? 

- Větrejte jen tolik, kolik potřebujete, ale NEPŘETÁPĚJTE.

- Využijte izolační fólie na okna, kde Vám táhne.

- Místo topení si vezměte mikinu a teplé ponožky (protože od nohou jde zima :))

- Větrejte správně, a to zcela otevřeným oknem, alespoň 2x až 3x denně. Délka větrání se liší dle období. V zimě je doporučené větrat po dobu 5-10 minut, v létě až po dobu 30 minut. 

- Zavírejte dveře mezi vytápěnými místnostmi.

 

Máte svoje ověřené tipy na to, jak šetřit v domácnosti? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti :)

Tým Chaukiss