Poštovné nad 1000,- máte ZDARMA

Listopadové svátky a další významné dny

Kdo by to byl řekl, předposlední měsíc roku 2019 je tady a rovnou s několika významnými dny a státním svátkem. Pojďte se podívat, co v tento podzimní měsíc můžete čekat za slávu.

1.11 Světový den veganství

Hned první den listopadu se slaví po celém světě Den veganství na základě výročí britské společnosti Vegan Society. Veganství si volí stále více lidí jako svůj způsob života, přispívá tomu i dnešní doba, kdy možnosti pro toto stravování jsou stále dostupnější.

2.11 Památka zesnulých

Památka zesnulých neboli dušičky, jsou vzpomínky na zesnulé. V tento den se navštěvují hřbitovy, zapalují svíce, pokládají věnce a květiny na modlitbu zemřelých.

13.11. Mezinárodní den nevidomých

Mimo mezinárodní den zraku (10. říjen) je i třináctý listopadový den věnovaný nevidomým. Tento svátek vznikl v památce zesnulého zakladatele první školy pro nevidomé, Valentina Haüy.

16.11 Mezinárodní den tolerance

Bez tolerance je žití dost náročné. S respektem k ostatním, ale i  k sobě samému je to přece jen o trochu lehčí. V tento den se poukazuje na problémy globální úrovně, které vznikají právě z důvodu netolerance ostatních.

17.11 Mezinárodní den studentstva – Den boje za svobodu a demokracii

Tento den si připomínáme rovnou dvě listopadové události. Rok 1939, kdy čeští studenti, kteří v rámci demonstrace proti nacistické okupaci byli zabiti. Následně byly na Hitlerův pokyn uzavřeny vysoké školy, které byly obsazeny německým úřednictvem. Následovalo zatýkání a deportování do koncentračních táborů. Další den je vzpomínkou na Sametovou revoluci, která společně s dalšími kroky vedla k pádu komunistického režimu v Československu. Dne 17. listopadu zaplní pražskou Národní třídu skupiny lidí, kteří si tento den připomenou již 30 let svobody. 

20.11 Světový den dětí

I děti mají svá práva. Světový den dětí či výročí Úmluvy o právech dítěte vyzdvihuje problémy, které jsou bohužel v určitých koutech světa zcela běžné, jako týrání dětí, zneužíván či dětská práce.

21.11 Světový den pozdravů

Dobrý den, ahoj, slova, která nás nic nestojí. Pozdrav je základem etiky, gestem slušnosti a začínáme (alespoň bychom měli) tím naší komunikaci s druhými. Tak nasaďte úsměv, vyražte do ulic a potěšte kolemjdoucí milým pozdravem :) 

21.11 Mezinárodní nekuřácký den

Kouření škodí zdraví a to především i lidem v okolí, kteří nekouří. Tento den doprovází řada akcí, které se na tento problém snaží upozornit.

25.11 Mezinárodní den bez nákupů

Přemýšlíte nad tím, co končí ve vašem nákupním košíku, virtuálních košících z módních e-shopů nebo v taškách od Rohlíku? Kolik zbytečností nebo někdy i stejných věcí se vám doma nahromadí? Zamyslete se nad tím a omezte svoje nákupy zbytečností.

28.11 Světový den nekupování ničeho

Na den bez nákupů navazuje Světový den nekupování ničeho. Tak co si rovnou udělat očistu a vystačit si na celý týden s tím, co už máme? :)

 

Přejeme Vám krásný listopad! Chaukiss :)