Poštovné nad 1000,- máte ZDARMA

Prosincové svátky

Doba adventu, začátek zimy, vánoční svátky a Silvestr. Prosinec májí mnozí z nás spojený s přípravou na Vánoce a koncem roku, kdy se snažíme dohnat to, co jsme za předešlé měsíce nestihli. Jaké svátky nás v prosinci čekají?

1. prosinec - Světový den boje proti AIDS

1. prosince je Světovým dnem boje proti AIDS, který slouží k osvětě o problematice této nemoci.

5. prosinec - Mikuláš

Podvečer 5. prosince tradičně chodí po ulicích Mikuláš, který s sebou přivedl na zem i zastoupení zla – čerta a dobra – anděla. Na základě legendy je jeho posláním obdarovat chudé lidi. U nás Mikuláš společně s čertem a andělem navštěvuje rodiny s dětmi a ty hodné za recitaci básničky obdaruje sladkostí a zlobivce uhlím a bramborem.

11. prosinec

Mezinárodní den hor

Od roku 2003 připadá den 11. prosince na Mezinárodní den hor, který slouží k podpoře o trvale udržitelný rozvoj horských oblastí.

a Světový den dětství

V roce 1946 byla založena organizace UNICEF, který podporuje děti žijící v nepříznivých životních podmínkách, proto byl tento den vyhlášen jako Světový den dětí.

20. prosinec - Mezinárodní den lidské solidarity

OSN se snaží tímto svátkem zvýšit povědomí o jedné z nejdůležitějších hodnot – solidaritě, která je důležitá pro integraci společnosti.

22. prosinec - Zima

Začíná astronomická zima, která potrvá až do 21. března.

24. prosinec - Štědrý den

Na Štědrý den se scházejí rodiny na slavnostní večeři, při které se tradičně podává smažený kapr s bramborovým salátem. Po pohoštění se nadělují dárky, které pod stromeček donesl Ježíšek. Čekání na Ježíška si rodiny zpříjemňují různými tradicemi – lití olova, pouštění lodiček nebo procházkou a návštěvou svých blízkých.

Slavíte Vánoce tradičně? Nebo mizíte do teplých krajin? :)

25. prosince - 1. svátek vánoční – sv. Boží hod

První svátek vánoční nám připomíná narození Ježíše Krista. 

26. prosince - 2. svátek vánoční – sv. Štěpána

Svátek Štěpána je spojen se štěpánskou koledou. Tato tradice koledování se však u nás neudržela. Jedna z tradic, kterou ale plno rodin dodržuje je příprava drůběže, především husy, kachny se zelím a s knedlíkem.


31. prosince - Silvestr

Poslední den v roce! Velké slávy, ohňostroje, novoroční přípitek. Přejeme vám šťastný vstup do roku 2020!