POŠTOVNÉ ZDARMA PRO OBJEDNÁVKY NAD 500,- KČ

Sezóna bezinkové šťávy

Jaro je tady a to v celé své kráse! Vše kolem nás kvete a nádherně voní.

Vyrobte si doma poctivou #chaukiss bezinkovou šťávu. Díky této receptuře zůstanou ve šťávě všechny cenné látky. Sirup se totiž nevaří - bezinkové květy se pouze zastudena louhují. Tak připravte láhve, vytiskněte cedulky a hurá na louku pro bezové květy!

 

Ingredience:

20 - 25 vělkých květů bezu

2 velké citrony

1 limeta

2 l převařené vody

1,5 kg cukru

2 lžíce kyseliny citronové

Poznámka:

Cukr doporučujeme použít přírodní nerafinovaný (hnědý nebo řepný). Má lepší chuť a je zbavený chemie a konzervačních látek. Stejně tak citrony a limety doporučujeme koupit v BIO kvalitě.

 

Postup:

1. Převařte vodu a nechte ji vychladnout.

2. Květy důkladně propláchněte vodou. Vložte je do větší uzavíratelné nádoby. Můžete použít třeba hrnec s pokličkou.

3. Citrony omyjte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do nádoby s květy.

4. Vše zalijte vodou, přikryjte pokličkou nebo utěrkou a nechte 24 hodin louhovat na chladnějším místě (ne však v lednici).

5. Nálev přeceďte přes síto nebo kus látky a vymačkejte vodu ze zbylých květů.

6. Do nálevu vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru.

7. Hotovou bezinkovou šťávu plňte do sterilních nádob a zazátkujte.

 

Tipy a triky:

Čerstvá šťáva vydrží v lednici 7 - 10 dní. Část můžete nalít i do uzavíratelných pytlíků nebo tvořítka na led a zamrazit. V létě díky tomuhle triku vytvoříte skvěle osvěžující letní limonádu!

Velcí milovníci bezinkové šťávy ji mohou v zavařit a užívat si ji po celý rok. Šťávu v uzavřených lahvích sterilujte 20 minut při 70 °C. Po vychladnutí ji skladujte na chladném a temném místě. Třeba se všemi džemy a kompoty!

 

Zdobení:

Na zdobení hotových lahví se šťávou budete potřebovat tiskárnu, tvrdší papír, nůžky a lýko nebo jakýkoliv ozdobný provázek.

Naše #chaukiss visačky najdete tady. Stačí je jen stáhnout a vytisknout. :-)

KLIKNI SEM - STÁHNOUT

 

Dejte nám vědět, jak šťáva chutnala a pochlubte se svými vývtory. Použijte hashtag #uzivejsimalickosti!