Poštovné nad 1000,- máte ZDARMA

TOP svátky v prvním kvartálu

Za starým rokem jsme zabouchli dveře a o slovo se hlásí rok 2019. Pojďme se podívat na tři významné dny, které nás čekají v prvním kvartálu!

14. února - Svátek zamilovaných

Svátek zamilovaných nebo-li svatý Valentýn má většina z nás spjatých s přeslazenými kampaněmi. Někdo ho miluje, někdo nenávidí. Dnes už jde bohužel o komerční svátek, ale světe div se, nepochází z Ameriky. Svátek vznikl na počest mnicha Valentýna, který ve starém Římě oddával páry i přes zákaz císaře. Původně tedy nešlo o darování čokoládových pralinek, cukrátek, plyšáků, květin a šperků, ale o vyjádření čisté lásky.

Co tentokrát místo čokolád a luxusní večeře v restauraci darovat své druhé polovičce zamilované přáníčko a uvařit večeři? Nemusíte čekat na 14. února, ale můžete to udělat dnes. Láskou nešetřete a sdílejte ji celoročně nezávisle na svátcích.

Tip pro Vás: Víte jak slaví svátek zamilovaných v Dánsku? Skládají básničky a říkanky. Zkuste to také!

8. března - Mezinárodní den žen

Vznik MDŽ se datuje do roku 1908, kdy newyorské švadleny stávkovaly za získání volebního práva žen, zlepšení jejich životních podmínek a rovnoprávnosti pohlaví. Děkujeme holkám, že za nás tak pevně bojovaly! U nás největší boom svátek zažíval v době socialismu, kdy ženy dostaly karafiáty, bonboniéru a nějakou drobnost do domácnosti. Po revoluci 1989 se svátek na několik let vytratil z našich kalendářů a jako významný se opět začal slavit v roce 2004.

... a v dalším kvartálu nás čeká samozřejmě

22. dubna - Velikonoční pondělí

Čtvrté dubnové pondělí letos patří Velikonocům, nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku oslavující zmrtvýchvstání Ježíše Krista a samozřejmě i příchod jara, který je spojován s lidovými tradicemi. Pomlázky, barvení vajíček, pečení mazance, velikonoční nádivky a koleda! Chlapci vyrážejí takzvaně “vyšupat” dívky svou (samozřejmě vlastnoručně) upletenou pomlázkou, aby byly celý rok zdravé a krásné.

Jak tyto svátky prožíváte? Podělte se s námi o Vaše tradice! :)