Poštovné nad 1000,- máte ZDARMA

Září: Hojnost významných dní

Prázdninové měsíce skončili a pomalu se nám blíží podzim. Září je co do počtu významných dní dost hojný, tak se pojďme podívat na vybrané důležité dny, které pro Vás můžou být důvodem k oslavě.  

 

2. 9. První školní den

Přichystejte aktovky, zabalte svačinu a hurá zpátky do lavic. Školákům končí prázdniny a začíná nový školní rok.

7. 9. Den otevřených dveří památek v ČR

Pokud se rádi touláte po památkách českého dědictví, tento den 7. 9. Oceníte. V rámci dne otevřených dveří památek v ČR se Vám nabízí možnost volného vstupu do kulturních památek. Jen počítejte s tím, že to bude krapet na těsno.  

8.9. Mezinárodní den gramotnosti

„Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc”. Pamatujete si školní slabikáře, diktáty a rychlé pětiminutovky z matematiky? Ač jsme asi nikdo z nás zrovna hodiny nechtěl trávit čtením knížek, psaním diktátů a počítáním z matematické sbírky, je to základ, bez kterého se v životě zkrátka neobejdeme. Zvlášť v dnešní době, kdy datlujeme do počítače místo ručního psaní, je nutné si připomenout, jak jsou tyto základy gramotnosti důležité - procvičují naše mozkových závity. Dnes je den gramotnosti, tak se pojďte vrátit zpátky ke knížkám a nebo napište přání, pohled či dopis. 

 9. 9. Evropský den recyklace baterií

Třídíte baterie? Letos se slaví již čtvrtý ročník Evropského dne recyklace baterií s cílem upozornit na dopady jejich nesprávného třídění. Zamyslete se nad recyklací a příště využijte k vyhození baterií sběrná místa nebo bezplatnou služby re:balík.

16. 9. Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy

Zas a znova bychom si mohli povídat, jak je důležité žít tak, abychom chránili životní prostředí. Dne 16. 9. je Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy, který připomíná jaké následky může mít ubývající ochranná vrstva kolem naší matičky Země. Je jasné, že nemůžeme dělat zázraky, ale stačí malé krůčky – jako třeba místo auta jet do práce na kole nebo jít po svých. 

21. 9. Mezinárodní den míru 

Den 21. 9. se slaví po celém světě ve znamení Mezinárodního dne míru a to již od roku 2001, po schválení OSN. Opěvujeme svět bez válek, připomínáme si nepříjemné milníky v dějinách lidstva a jsme rádi, že jsme rádi.

22. 9. Mezinárodní den bez aut

Mezinárodní den bez aut asi nepotřebuje komentář. Tento den se slaví v rámci Evropského týdne mobility a vyzdvihuje ekologičtější způsoby dopravy, jako je například kolo. 

23. 9. Podzimní den

Je to tady, oficiálně se nám léto přehoupne do podzimu.

23. 9. Mezinárodní den neslyšících 

Tento den patří neslyšícím a snaží se poukázat na ztíženou situaci této populace.

27. 9. Světový den cestovního ruchu (Světový den turistiky) 

Cestujete rádi? Tak 27. 9. vemte batoh a vyražte do světa – je totiž den turistiky.

28. 9. Den české státnosti

„Svatý Václave, patrone naší země..“.  Ve dne 28. 9. oslavujeme kníže Václava, který byl v roce 935 zavražděn svým bratrem. Od roku 2000 je tento den v našich kalendářích poznamenán jako státní svátek – Den české státnosti a užíváme si volna od práce – pokud tedy nevyjde svátek, jako v tomto roce na víkend.